Kotitalousvähennys

Osasta kotona tehtävistä palveluista asiakas itse tai hänen omaisensa voivat tehdä kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksenä voi vuonna 2013 vähentää 45 % ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaalista. Vähennystä voi saada esimerkiksi henkilökohtaisesta hoiva- ja huolenpito- sekä kodinhoidollisesta työstä.

 

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2013 on 2000 euroa vuodessa. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus. Maksimivähennyksen eli 2000 euron vähennyksen saa, jos vuonna 2013 yritykseltä ostetuista palveluista työn osuus on yhteensä noin 4665 euroa [(4665 x 45 %) – 100) = 1999,25].

 

Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2013 saada yhteensä

4000 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2000 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

 

Tavanomainen kotitaloustyö

 

Tavanomaista kotitaloustyötä on muun muassa

  • siivous
  • kaupassa käynti
  • ruoan laitto

 

Tavanomainen hoiva- ja hoitotyö

 

Tavanomaista hoiva- ja hoitotyötä on normaalisti kotona tehtävä työ, kuten vanhusten hoitaminen kotona. Kotitalousvähennystä saa myös kotitaloustöistä, jotka tehdään henkilön tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa- ajanasunnolla. Henkilön on kuitenkin maksettava itse kustannukset, jos hän haluaa vähennyksen omaan verotukseensa. Vanhemmat tai isovanhemmat eivät voi niitä tällöin maksaa.

 

Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys henkilöverotuksessa.

 

 

Lopullisen päätöksen kotitalousvähennyksestä antaa aina verottaja.